Pikavipit tarjoavat rahoitusta aina tarpeen tullen

Onko sinulle koskaan tullut eteen tilannetta, jossa seuraavaan palkkapäivään on vielä aikaa ja autosi hajoaa tai pesukone lopettaa toimintansa? Entä oletko aloittanut tekemään asunnossasi pintaremonttia vain huomataksesi, että materiaalit kustantavatkin enemmän kuin olit ajatellut?
 

 

Autolla pitäisi päästä liikkumaan ja pyykitkin pitäisi saada pestyä puhumattakaan siitä, että asunnon pintaremontin tulokset saattaisivat olla mieleisemmät hieman kalliimpia materiaaleja käyttäen.
 
Nämä ovat arkipäiväisiä tilanteita, jotka saattavat tulla eteen yllättäen. Silti asiat pitäisi saada tehtyä ajallaan ja usein edellä mainittuja tilanteita yhdistääkin tarve rahoitukseen. Sen avulla niin pienemmät ja hieman suuremmatkin ostokset on mahdollista saada tehtyä tarpeen tullen.
 
Vertaa pikavipit
 
Vaihtoehtoina rahoituksen hankkimiseen ovat pankkien tarjoamat lainat ja luotonantajien pikaluotot, joista jälkimmäisiä kutsutaan tavallisesti pikavipeiksi. Lyhyesti pikavipit ovat euromääräisesti ja takaisinmaksuajaltaan suhteellisen pieniä lainoja, joiden hakeminen on vaivatonta ja lainapäätöksen jälkeen rahojen saapuminen tilille lähes välitöntä.
 
Tässä artikkelissa tarjoamme yleiskatsauksen pikavippeihin. Keskustelemme siitä, mitä pikavipit numeroiden valossa ovat, kuinka pikavippihakemus tehdään luotonantajan verkkosivuilla, sekä mitä etuja ja riskejä pikavipeissä saattaa piillä.
 

Pikavipit numeroina

Kuten jo mainittu, pikavipit ovat pieniä lainoja, joiden takaisinmaksuaika on suhteellisen lyhyt ja joka vaihtelee yhdestä kuukaudesta kahteen vuoteen. Lainaa pikavippinä on voinut hakea 50 ja 1 000 euron välillä, mutta tänä päivänä pikavippejä saa isompinakin summina. Kulut lainalle koostuvat koroista, ja joissakin tapauksissa lainaan nostamiseen kuuluvat nostokulut.
 
Kulut vaihtelevat sen mukaan kuka lainaa tarjoaa ja kuinka pitkä laina-aika on. Esimerkiksi 1 000 euron lainan saattaa saada hyvinkin edullisesti mikäli sen voi maksaa takaisin kuukauden kuluessa, kun taas 1 000 euron laina 15 vuoden maksuajalla voi kolminkertaistaa takaisin maksettavan summan.
 
Pikavipin ottajan onkin hyvä tunnistaa mitä kuluja pikavipit pitävät sisällään, ja miten suuria kuukausieriä hänellä on omiin tuloihinsa suhteutettuna vara maksaa.
 

Pikavipin hakeminen verkkosivuilta

Pikavippejä on helppo hakea palveluntarjoajien verkkosivuilta. Useimmilla sivuilla on visuaalinen laskuri, josta pikavipin hakija voi valita lainasumman ja lainan laina-ajan liukusäätimien avulla. Tällöin visuaalisen laskuri ilmoittaa liukusäätimiä liikutettaessa kuinka paljon kuukausierä on.
 
Samalla laskuri näyttää lainan ja lainankulujen yhteenlasketun määrän. Laskurin yhteydessä yleensä ilmoitetaan myös kuluttajasuojalain mukaisesti, mikä lainan vuosikorko on, kun lainan määrä on 5 000 euroa ja laina-aika 54kk.
 
Kun pikavipin hakija on valinnut lainalle määrän ja laina-ajan, löytyy laskurista nappula, jonka avulla hän pääsee lainahakemukseen. Lainahakemukseen kirjaudutaan sisään verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Jos pikavipin hakija on aikaisempi asiakas, voi hän kirjautua sisään aikaisemmilla tunnuksillaan.
 
Mikäli kirjautumisessa tulee ongelmia tai pikavipin hakijalle herää kysymyksiä, vakiintuneempien pikavippejä myöntävien rahoitusyritysten sivuilta löytyy palvelunumero, sähköpostiosoite sekä yrityksen yhteystiedot. Tämän jälkeen pikavipin hakija syöttää tietonsa, hänen tietonsa tarkistetaan ja hakemus otetaan vastaan. Lopuksi hakija saa myöntävän tai kieltävän päätöksen.
 
Pikavippihakemuksen myöntämisestä päättää luotonantajarekisterissä oleva yritys ja pikavippien myöntämistä säätelee Suomen laki. Luotonantajien velvollisuus pikavipin myöntämisen yhteydessä on asiakkaiden taloudellisen tilanteen selvittäminen. Tähän kuuluvat ainakin asiakkaiden tulot, ja asiakkaan luottotietojen tarkistaminen maksuhäiriöiden varalta. Pikavipin hakijan luottotiedot tarkistetaan pikavipin hakemisen yhteydessä.
 

Pikavippien etuja ja riskejä

Pikavippien etuja muun muassa ovat
 

  • Pikavippiin ei tarvita vakuuksia eikä takaajaa. Näin pikavipin ottamista ei tarvitse perustella kenellekään – riittää kun luotonantaja tarkistaa pikavipin hakijan taloudellisen tilanteen.
  • Pikavipin hakeminen onnistuu vaivattomasti luotonantajan verkkosivuilta useimmiten helppokäyttöistä laskuria ja vaivattomia tunnistautumisen ja tietojen täyttämisen vaiheita käyttäen
  • Pikavippien käsittelyajat ovat hyvin nopeat kuten myös rahan tallettuminen tilille pikavippipäätöksen jälkeen. Jotkin luotonantajat takaavat, että pikavippi saapuu lainapäätöksen jälkeen
  • 15 minuutissa hakijan tilille.
  • Viimeisenä, mutta ehkä merkittävimpänä, pikavipit auttavat silloin kun rahoitukselle on pikaista tarvetta vuokranmaksusta lähtien aina arjen ostoksiin.

 

Pikavippien riskejä muun muassa ovat

Helppo lainanottamisen prosessi voi johtaa siihen, ettei pikavipin ottaja ota riittävästi huomioon lainan kuluja (kuten korkoja ja mahdollisia nostokuluja), kuukausierien suuruutta ja suhteuta niitä omiin tuloihinsa.
 
Pikavipin hakeminen verkkosivuilta
 
Edellä mainittu voi johtaa maksuongelmiin. Tällöin pikavipin ottajan edessä saattaa olla tilanne, jossa hän ottaa uutta lainaa maksaakseen takaisin vanhaa lainaa. Tätä kutsutaan lainakierteeksi.
Lainakierteestä saattaa syntyä tilanne, jossa joudutaan velkasovitteluun.
 
Pikavipin ottajan tulisi siis tunnistaa riskejä, joita lainan ottamisessa yleisestikin ottaen piilee. Laina, joita pikavipitkin ovat, tulee aina maksaa takaisin. Lainaa ottaessa tuleekin aina pyrkiä tunnistamaan, pystyykö lainan maksamaan ajallaan takaisin.
 

Lopuksi

Pikavipit antavat siis mahdollisuuden rahoittaa yllättäviä kuluja aina tarpeen tullen. Joskus pikavipin avulla saattaa pelastua puhelinliittymän sulkemiselta tai jopa nälkiintymiseltä, mikäli varat ovat loppu jo ennen seuraavaa tilipäivää. Pikavipit takaavat näin ne hetket arjesta, jolloin rahaa tarvitaan eniten.
 
Pikavippejä kritisoidaan siitä, että niiden ottaja saattaa joutua velkakierteeseen, jossa hän maksaa uudella lainalla vanhaa lainaa. Näin pikavippiä ottaessa kannattaa aina lähteä ajatuksesta, että se tulee jossakin vaiheessa maksaa takaisin. Siksi pikavippiä harkitessa tulee tunnistaa, minkä kokoinen pikavippi on riittävä ja kuinka suuria kuukausittaiset maksuerät ovat. Tämä tulee puolestaan suhteuttaa pikavipin ottajan omiin tuloihin. Kun nämä asiat ottaa huomioon on huomattavasti epätodennäköisempää joutua vaikeuksiin pikavippien kanssa.
 
Pikavipin ottaminen onkin mitä mainioin tapa rahoittaa niin pienempiä kuin myös suurempia hankintoja tarpeen tullen.